Gästblogg: Frisyrmodets tidiga historia

Nuförtiden ändrar sig frisyrmodet i snabb takt hela tiden, och väldigt olika frisyrstilar är populära på en och samma gång. Under historiens gång har dock olika frisyrmoden hängt kvar under mycket längre tidsperioder, för att försvinna, och komma tillbaka igen långt senare.

Om frisyrstilen nuförtiden är ett mode ”statement” så har den genom historien som oftast varit en markör för vilken klass man tillhörde, den betecknade status och yrke. Men inte alltid, människan har alltid varit lite fåfäng och intresset för frisyrer väcktes tidigt i vår historia!

I det antika Grekland var det mode för kvinnor att ha långt hår, gärna uppsatt i en ”chignon”. Det var också populärt att färga håret med henna och pudra frisyren med lite guldpulver. Modet för män var dock att ha kortklippt hår, och det var heller inte helt ovanligt att man rakade skallen helt.

När Egypten var som mäktigast, cirka 3500 år sedan, så var det modernt med kort hår, även om man vid ceremoniella tillställningar ofta bar tunga och lockiga peruker, utsmyckade med guld och elfenben.

I Romarriket följde man i stort sett det grekiska modet. Kvinnor i Rom gillade dock att färga sitt hår blont och/eller att bära peruker gjorda av tillfångatagna slavar! Bland överklassen var det väldigt populärt att besöka frisyrsalonger, såvida man inte hade en slav som kunde konsten att klippa hår.

I Afrika har modet, eftersom det finns så många olika stammar, alltid varit väldigt skiftande. Ofta använde man olika hårstilar för att visa samhällsstatus eller yrke. MASAI-krigarna, till exempel, hade flätor på hjässan med långt hår i nacken (ända ner till midjan). Kvinnor, och män, som däremot inte var krigare rakade sina huvuden.

I arabvärlden var det tradition att dölja håret på offentliga platser. Männen skylde sitt hår med en fez eller turban och kvinnorna med en slöja. Såväl män som kvinnor gick regelbundet till offentliga badhus för att fixa till håret.

I stora delar av Asien har långt hår uppsatt i en hästsvans länge varit kutym för männen. Japanska kvinnor började intressera sig för frisyrer under 1600-talet och särskilt geishornas frisyrer var väldigt spektakulära och mycket utsmyckade konstverk.

Läs mer om trender och mode på Cityshoppa.se

/Cityshoppa.se

History collage

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s